Yhteystiedot

Suomen Kellomusiikki / The Finnish Bellmusic
Kipparinkatu 2 A 14
70840 Kuopio
p. 044-2720468
kirkinen@dnainternet.net

Tietoa käsikelloista / Käsikellojen soittoa YouTubessa.

Tuotteet

Viidennen ja kuudennen oktaavin chimeskellosarjaViidennen ja kuudennen oktaavin chimeskellosarjoista pyydän olemaan yhteydessä sähköpostitseLue lisää »
Share |

Leikekirja  

11.12.02 - Dolce ja Sonus ovat käsikellomusiikin pioneereja

Käsikellokuoro on Suomessa toistaiseksi vielä varsin harvinainen ilmiö. Kuopion Kallaveden seurakunnan Dolce ja Vantaankosken seurakunnan Sonus musisoivat kuitenkin aktiivisesti ja tekevät samalla käsikelloja tunnetuksi. Käsikellomusiikin taustalla ovat kirkon tornikellot. Käsikelloja soitetaankin erityisesti kirkollisissa yhteyksissä.

Käsikellot ovat lyömäsoittimia ja ne voivat soitettaessa olla pöydällä tai ilmassa. Yhdessä ne muodostavat instrumentin. Yhteistyö korostuu käsikelloja soitettaessa. Yksittäinen kello painaa parista sadasta grammasta jopa viiteen kiloon. Jokainen soittaja vastaa 2- 6 kellon soittamisesta.

Kelloja voi olla määrällisesti yhdestä seitsemään oktaaviin. Ensimmäinen oktaavi sisältää 13 kelloa ja sen jälkeen tulevat oktaavit kukin 12 kelloa. Esimerkiksi kolmen-neljän oktaavin kuorossa soittajia on yhteensä 12-14.

Suomessa käsikelloja soitettu runsas vuosikymmen

Käsikellojen historia juontaa 1600-luvun Englantiin. Siellä kirkonkelloja soitettiin ensin matemaattisten kaavojen mukaan. Vähitellen alettiin valaa pienempiä kelloja, joilla pystyttiin soittamaan sisätiloissa. Näin käsikelloperinne alkoi muotoutua. Matemaattiset kaavat jäivät taka-alalle. Tilalle tulivat kromaattisten asteikkojen mukaan soivat kellot. Käytännössä tämä vaikutti siten, että kelloilla pystyttiin soittamaan aiempaa monipuolisempaa musiikkia.

Suomeen käsikellomusiikki rantautui runsaat kymmenen vuotta sitten. Kaikki alkoi siitä, kun vantaalainen kanttori Sinikka Honkanen oli opiskelemassa Yhdysvalloissa. Siellä hän tutustui käsikelloihin ja lähti viemään kotiin palatessaan ideaa eteenpäin. Sonus-kuoro perustettiin Vantaankosken seurakuntaan vuonna 1990.

Vuonna 1999 Sonus sai seurakseen kuopiolaisen Dolcen. Hiippakuntakanttori Seppo Kirkisen perustamaan kuoroon kuuluu tällä hetkellä 13 jäsentä. Iältään he ovat 15-18 -vuotiaita.

Dolce-kuoron toiminta on varsin vireää. "Esiinnymme keskimäärin kahdesti kuukaudessa. Jumalanpalvelusten ohella olemme esiintyneet muun muassa Kuopio-hallissa erilaisissa suurissa tuhansia henkiä käsittävissä juhlissa lähinnä kesäaikaan. Olemme esiintyneet Kuopion ohella myös sen lähiympäristössä. Ensi kesäksi suunnittelemme esiintymis- ja opintomatkaa Pittsburghiin ja New Yorkiin. Järjestämme yhteistyötä sikäläisten seurakunnallisten käsikellokuorojen kanssa", Seppo Kirkinen kertoo.

Käsikellojen ääni kiinnostaa ja ihastuttaa

Dolce on julkaissut tähän mennessä kaksi jouluista CD-singleä. Viime vuonna ilmestyi "Joulun rauhaa kellot kaikaa" ja juuri äskettäin "Suloäänet enkelten". "Olemme näillä äänitteillä koettaneet tehdä käsikelloja tunnetuksi täällä Kuopiossa ja miksei koko Suomessakin. Viime joulun alla kävimme pyynnöstä soittamassa paikallisessa marketissa joulukauden avajaisissa. Useat ihmiset tutustuivat tuolloin ensimmäistä kertaa käsikelloihin."

"Palaute on ollut pelkästään positiivista. Käsikellojen ääni on vielä sen verran harvinainen, että se kiinnostaa ja ihastuttaa ihmisiä. Kellojen kuuntelu hyvässä akustisessa tilassa on hyvin terapeuttista", Kirkinen kuvailee.

Eräs syy käsikellokuorojen harvinaisuuteen maassamme on kellojen hinta. Esimerkiksi kolmen oktaavin eli 37 kellon hankkiminen maksaa yli 10 000 euroa. Kirkisen mukaan hyvä vaihtoehto onkin chimes-soitin. "Chimes on kehittynyt käsikelloista ja sitä käytetään käsikellojen tapaan. Hinnaltaan se on huomattavasti edullisempi ja sopii varsinkin aloitteleville lapsiryhmille."

Kirkinen kertoo esitelleensä viime keväänä kanttoreiden neuvottelupäivillä Järvenpäässä Sinikka Honkasen kanssa käsikelloja ja chimes-soitinta. Käsikelloja löytyy Kirkisen tietojen mukaan Suomesta vain Kallaveden ja Vantaankosken seurakunnista. Muutamat muut seurakunnat ovat kuitenkin hankkineet chimes-soittimen.

"Yhdysvalloissa pidetään käsikellofestivaaleja, jossa saattaa soittaa tuhatkin "käsikellistiä" yhtäaikaa. Käsikellot on uusi mielenkiintoinen haaste Suomen luterilaiselle kirkkomusiikille. Toivoisin, että niiden käyttö laajenisi maassamme."

Musiikillisesti käsikellot on varsin pätevä soitin. "Käsikelloilla voi soittaa kaikkea sitä musiikkia, mitä pianollakin. Tai oikeastaan enemmänkin, koska niillä saa soitettua paksuja usean äänen sointuja, joihin pianistin sormet eivät riitä. Käsikellot on myös oiva säestyssoitin."

Idän ja lännen yhteinen soitin

Kirkinen tuo teemaan myös ekumeenisen näkökulman. Kirkkoisät tekivät aikanaan päätöksen, että jumalanpalveluksissa ei saa käyttää soittimia, vaan ainoastaan ihmisääntä. "Idän kirkko on pitäytynyt tässä kirkkoisien päätöksessä, läntinen kirkko on siitä vähitellen luisunut. Kellot voidaan käsittää laajassa mielessä instrumentiksi. Niitä käytetään myös idän kirkossa, joten tällöin se on ainoa yhteinen "soitin" idän ja lännen kirkkojen välillä."

Yhdysvaltojen ohella käsikellomusiikin suurvaltoihin lukeutuu Japani. Näissä maissa käsikellomusiikkia harjoitetaan nimenomaan protestanttisissa seurakunnissa. Perinne elää edelleen myös Englannissa. Käsikellomusiikki on siis lähinnä kirkollista musiikkia, mutta Yhdysvalloissa on myös muutamia täysin maallisia käsikelloyhtyeitä.

Tänä jouluna Dolce esiintyy perinteiseen tapaan Kuopion joulun ajan kirkkotilaisuuksissa. Kuopiossa on tulossa myös uutta käsikellosukupolvea; Kirkinen on perustanut uuden 11-14 - vuotiaiden ryhmän. (KT/Juhana Unkuri 11.12.2002)

 

-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -   

 

Nuori Kulttuuri -matkakertomuksia 2007

Otteita Nuori Kulttuuri -matkakertomuksista

Käsikellokuoro

Tänään tytöt soittivat Southminster Presbyteerikirkon aamujumalanpalveluksessa. Iltapäivällä oli tytöillä pitkät harjoitukset ja illalla konsertti yhdessä paikallisen nuorten käsikellokuoro The Southminster Ringersin kanssa. Tytöt saivat paljon positiivista palautetta musikaalisesta ja laulavasta soitostaan. Mm. amerikkalaisen käsikellokuorojen kattojärjestön Agehrin presidentti Debbie Rice oli paikalla ja kehui valtavasti tyttöjen soittoa.

Lähdimme aamulla Baltimoresta ja saavuimme iltapäivällä Malmarkin kellotehtaalle. Oli mielenkiintoista nähdä kellojen valmistusprosessi ja tutustua kelloinstrumentin valmistusaloihin. Kellotehdas oli järjestänyt meille majoituksen paikalliseen motelliin ja yllätykseksemme tehdas halusi sponsoroida yön. Tämä ehkä sen vuoksi, että olemme ensimmäinen suomalainen käsikelloyhtye, joka soittaa Malmarkin valmistamia kelloja.
Käsikellokuoro Dolce Yhdysvaltain esiintymismatkalla

 
-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -   

KIRKONKELLO

NEW YORK FINNISH LUTHERAN CONGREGATION

EVANGELICAL LUTHERAN CHURCH OF FINLAND (ELCF)

EVANGELICAL LUTHERAN CHURCH IN AMERICA (ELCA)

83 Christopher Street, New York, NY 10014

www.finnchurchny.org

6. Käsikellokuoro Dolce

Tiedote 2/2007

Käsikellokuoro Dolce

Käsikellokuoro Dolce on toiminut Kuopiossa Kallaveden seurakunnassa syksystä 1999 alkaen. Käsikellokuoro Dolcea on sen perustamisesta lähtien johtanut dipl.urk., dir.cant. Seppo Kirkinen. Dolcessa on 14 soittajaa iältään 15 - 21 -vuotiaita.

Suomessa ei ole ollut mahdollista saada koulutusta käsikellojen soittoon. Seppo Kirkinen on opiskellut käsikellojen soittoa yhdessä Käsikellokuoro Dolcen nuorten kanssa. Hän on järjestänyt pieniä mestarikursseja Dolcelle. Näillä kursseilla ohjaajina ovat toimineet Jukka-Pekka Vainio ja Melissa Vainio Sonos yhtyeestä Yhdysvalloista sekä Vahur Sonberg ja Aivar Mäe Arsis yhtyeestä Eestistä.

Käsikellokuoro Dolcen päätarkoituksena on rikastuttaa sekä oman seurakunnan että koko Kuopion ev.lut.srk.yhtymän jumalanpalvelus- ja musiikkielämää. Tämän ohessa Dolce on esiintynyt eri puolilla Suomea sekä tehnyt esiintymismatkoja Ruotsiin, Tanskaan, Italiaan ja Viroon.Nyt Käsikellokuoro Dolce on ensimmäistä kertaa esiintymismatkalla Yhdysvalloissa. Matka on samalla myös opintomatka. Matkamme aikana Yhdysvaltalainen käsikellojen soolosoittaja Kathy Fink harjoituttaa ja opettaa nuoria soittajia.

Käsikellokuoro Dolce on julkaissut CD äänitteitä vuosina 2001, 2002, 2004 ja 2006.

Käsikellot instrumenttina on Suomessa vielä harvinainen. Kuopion lisäksi käsikelloja on soitettu Suomessa ainoastaan Vantaalla vuodesta 1990 sekä Rovaniemellä vuodesta 2002 lähtien. Vuonna 1999 Kuopion Kallaveden seurakuntaan hankittiin kolmen oktaavin käsikellosarja. Käsikellot tilattiin Malmarkin kellotehtaalta. Käsikellot olivat ensimmäiset Malmarkin kellot Suomessa. Vuonna 2002 hankittiin neljäs kello-oktaavi ja vuonna 2005 viides oktaavi. Dolcella on käytössään viiden oktaavin käsikellosarja eli 61 kelloa sekä neljän oktaavin chimes-sarja eli 49 kpl chimseja.

Handbell Ensemble Dolce

Handbell Ensemble Dolce has operated in Kallavesi Lutheran Church in Kuopio since fall 1999 under the direction of Seppo Kirkinen and has 14 musicians with ages from 15 to 21 years old. It is currently not possible to study handbells in Finland so Seppo Kirkinen has studied together with the young musicians of Dolce. Seppo has arranged small clinic and master courses and invited clinicians’ from Handbell Ensembles Sonos from United States (Jukka-Pekka Vainio and Melissa Vainio) and Arsis from Estonia (Vahur Soonberg and Aivar Mae).

The main mission of Dolce has been to enrich worship and musical life in congregations in Kuopio area. In addition Dolce has performed elsewhere in Finland as well as in Sweden, Denmark, Italy and Estonia. This is Dolce’s first concert tour in United States. American handbell soloist, Kathy Fink, is touring with Dolce teaching coaching our young ringers.

Dolce has published CD recordings in 2001, 2002, 2004, 2006.

Handbells are still rare in Finland. In addition to Kuopio there are Handbell ensembles only in Vantaa (from 1990) and Rovaniemi (from 2002) In 1999 Kuopio Kallavesi congregation purchased 3 octave set of Malmark handbells – first set of Malmark bells in Finland. In 2002 Dolce purchased additional 4th octave followed by 5th octave in 2005. Dolce also has 4 octave set of chimes.

-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -