Yhteystiedot

Suomen Kellomusiikki / The Finnish Bellmusic
Kipparinkatu 2 A 14
70840 Kuopio
p. 044-2720468
kirkinen@dnainternet.net

Tietoa käsikelloista / Käsikellojen soittoa YouTubessa.

Tuotteet

Neljän oktaavin ja sitä laajemmat käsikellosarjatNeljän oktaavin ja sitä laajempien käsikellosarjojen tilauksista pyydän ottamaanLue lisää »
Share |

Kellot koulusoittimena 

Uutta koulun musiikinopetukseen

 

img_0773.jpg

Chimeskellot, joista meillä Suomessa käytetään myös nimitystä putkikellot tai kuorokellot, ovat vähitellen yleistymässä myös meillä. Tällä hetkellä chimeskelloja on hankittu liki kahteenkymmeneen seurakuntaan. Koululaitoksen puolella chimesit eivät ole vielä niin yleisiä.

Kuvassa Käsikellokuoro Dolce koulukonserttia pitämässä Kuopion Kallaveden koululla vuonna 2007. 

Chimeskellot on kehitetty käsikellojen rinnakkaisinstrumentiksi niinkin myöhään kuin vasta 1980-luvulla. Tarkemmin chimeskellojen historiasta linkistä:

Chimeskellojen historiaa

Käsikellot ovat valettuja pronssisia kelloja, joiden historia juontaa 1600-luvun lopun englantiin. Tarkemmin kellojen historiasta linkistä:

Kellojen historiaa

Pronssisia käsikelloja soitetaan tällä hetkellä Suomessa ainoastaan Vantaalla, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Jyväskylässä. Pronssiset käsikellot ovat hankintahinnaltaan yli kolme kertaa kalliimpia kuin chimeskellot. Yhdysvalloissa sekä käsikellot että chimeskellot on varsin yleinen instrumentti niin koululaitoksissa kuin seurakunnissa. San Franciscossa on jopa tehty yliopistotutkintoja pääaineena käsikellojen soitto.

Chimeskellot, ihastuttava koulusoitin

Koulusoittimena chimeskelloinstrumentti on vertaansa vailla. Sen etu on siinä, että sen avulla saadaan koko luokkaryhmä musisoimaan yhdessä ja heti alusta alkaen sävelpuhtaus on paikallaan. Kahden oktaavin chimessarjassa on 25 ja kolmen oktaavin sarjassa 37 kelloa. Näinsyys-marraskuu_08_047.jpg kelloja riittää vähintään yksi kappale jokaiselle luokan oppilaalle. Itse soittotapahtuma kädenliikkeineen on varsin yksinkertaisesti omaksuttavissa. Soittaminen on innostavaa, kun heti saadaan kaunis, puhdas ääni, toisin kuin esim. nokkahuilussa. Nuotinlukua on helppo opetella chimeskellojen avulla. Joka kelloon on selkeästi merkitty soivan sävelen paikka nuottiviivastolla. Lapsesta on jännittävää seurata nuottiviivastolta, milloin on oman kellon vuoro soittaa. Chimeskellolla voidaan toteuttaa täysipainoista musiikkia nyansseineen ja eri painotuksineen. Instrumentti toimii niin sooloinstrumenttina kuin säestystehtävissä. Yhteislaulun säestyksessä soitinta voi käyttää esim. kitaran tavoin sointujen soittamiseen. Tämä on helppo toteuttaa, vaikka luokkaryhmä ei vielä nuotteja tuntisikaan, koska sävelen nimi on selkeästi esillä kellossa. (Tosin meidän H-sävelemme on merkitty anglosaksiseen tyyliin B-kirjaimella).

Kuinka yhteislaulun säestys toteutetaan?

Laulutekstiin sen tavun kohdalle, jolla sointu soitetaan, kirjoitetaan päällekkäin kulloinenkin sointu kirjaimilla, esm. F-duuri sointu merkitään FAC. Näin tuolla tavulla soittavat kaikkisyys-marraskuu_08_039.jpg, joiden kädessä on kyseistä säveltä soiva kello oktaavialasta riippumatta. Chimeskelloilla erityisesti paksut soinnut kuulostavat muhkeilta ja instrumentin tuella on helppo laulaa. Toki taitojen kehittyessä kelloilla voi soittaa myös melodioita. Tärkeää kellojen soittamisessa on heti alusta asti opettaa äänen sammuttaminen oikeaan aikaan painamalla kellon kylki rintaa vasten. Muutoin kuulovaikutelma on sama kuin pianoa soittaisi pedaali koko ajan pohjassa (klusteri sointi). Chimeskelloilla voi toteuttaa kaikenlaista musiikkia. Mielikuvituksella ei ole rajoja soittimen käytössä.